wie de schoen past

Wie de schoen past…

Wat heeft de opleiding Haptotherapie mij tot nu toe gebracht? Wat heeft het me opgeleverd? Vragen waarmee ik aan de slag ben gegaan voor mijn presentatie. Een presentatie over het resultaat van vijf intensieve opleidingsjaren. Als cliënt, als therapeut, in intervisie. Een reactie uit mijn directe omgeving: ‘Je bent opener en zachter geworden. Vroeger verstijfde je als ik je een knuffel wilde geven.’

Mijn geboorte en jeugd
Oude pijn en patronen
Blij, boos, bang, beschaamd en bedroefd
Stress en burn-out
Trauma
Openen en sluiten
Autonoom in verbinding
Overdracht en tegenoverdracht
Grenzen en ruimte
Uitreiken of isoleren
Aanraken en doorvoelen door de ruimte

Om maar wat termen te noemen. Wat heeft het me een hoop geleerd. Met een nieuwe bril met schone, heldere glazen kijk ik de wereld in. Om hem bij slecht weer ook weer schoon te kunnen poetsen.

Innerlijk voel ik me minder overspoeld door pijnlijke situaties
Voor mij heeft de haptotherapie zowel van binnen als van buiten ruimte gecreëerd. Waar ik voorheen in drama, negatieve gedachten, terecht kwam, geen uitweg meer zag, kan ik nu beter plaatsen wat er gebeurt. Wat ik voel, waar het vandaan komt, wat ik doe, wat ik anders kan doen. Hoe ik mezelf kan geruststellen. Hoe ik mijn plek kan innemen. Meer aanwezig kan blijven. Ik sta steviger in mijn schoenen.

Naar buiten toe is het zichtbaar in het leven van alledag
Het meest duidelijk in de ruimte die ik nam om alleen op reis naar Australië te gaan. De ruimte in mijn werkagenda. De seizoensplek op de camping. Het uitstapje naar paardrijden. De overwinning van enige blog-schroom. En ook heel praktisch in mijn kleding, mijn schoeisel.

In andermans schoenen staan
In een van de opleidingsjaren kregen we een oefening om te ervaren hoe het is om in andermans schoenen te lopen. Heel bijzonder om even in de schoenen van een ander staan. Te voelen hoe diens schoenen aanvoelen aan mijn voeten. De verbazing. ‘Heh, loop jij er zo bij? Voor mij voelt dat onprettig, koud, hard, uit balans.’ Of juist ‘zacht, prettig, lekker warm. Zulke schoenen wil ik ook!’

Ik sta steviger in mijn schoenen
Een mooie metafoor voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik ben in de loop der jaren letterlijk en figuurlijk op ruimere voet gaan leven. Steviger in mijn schoenen gaan staan. Als ik naar de ontwikkeling van mijn schoenen kijk in de loop der jaren sinds ik met haptotherapie ben begonnen is er een duidelijke verandering zichtbaar. Ik startte op hoge hakken, liep letterlijk en figuurlijk op mijn tenen. Inmiddels overweeg ik barefoot (running) shoes aan te schaffen. Het andere einde van het spectrum. Daar tussenin varieert mijn schoenkeuze van praktisch en degelijk, lees donkerblauw, lage hak, type bowlingschoen. Inmiddels in drie kleuren in mijn kast. Naar kek roze kleurige cowboylaarzen die er op internet zo mooi, vrolijk en blij uitzagen. Maar die ik nog steeds niet heb kunnen dragen. De zoektocht naar een aansprekende en lekker zittende schoen is een hele opgave.

Ik leef mijn maat
Zo stap ik door het leven. Me veel meer bewust van de stappen die ik zet. Ik leef veel meer naar mijn maat. Naar wat mij past. En ja, daar zit soms ook nog een uitschieter bij. Vanuit enthousiasme, aanpassing of praktische overwegingen. Ik ben me steeds meer bewust hoe nauw het komt. In het contact met mezelf, met de ander.

‘Wees zo fijngevoelig als een prinses op de erwt. En neem je gevoelens dusdanig serieus.’ Verwoordde Dieuwke Talma zo mooi tijdens een van haar colleges.

Blootvoets
Terug naar mijn ontwikkelstappen tot nu toe. Tijdens de presentatie neem ik de schoenen mee die ik in de loop van de jaren aangeschaft heb. Mijn medestudenten mogen een stukje van mijn ontwikkeling op een paar van mijn schoenen lopen. Ik ben heel benieuwd naar hun ervaringen. Blootsvoets wandel ik het laatste stukje de deur uit. Nieuwsgierig naar mijn volgende stappen en open voor de schoenen die daarbij passen.

Wie de schoen past… trekke hem aan
Ben jij benieuwd of de haptotherapie jou past? Neem dan contact op. Ik kan niet wachten om mijn nieuwe schoenen aan te trekken en loop graag een eindje met je op.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!