a voice of holland

A voice of Holland

Wekelijks kijken mijn kinderen en ik met veel plezier naar The voice of Holland. Ik geniet van de muziek, de persoonlijke verhalen, de scherpe feedback van de coaches. Het is een programma dat op momenten mijn hart raakt.

Door alle commotie over grensoverschrijdend gedrag raakt dit programma me ook deze keer
Ik ben boos. Vanuit het heden: hoe leg ik dit mijn kinderen uit? En vanuit het verleden. Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar hoeveel ruimte mannen zich (kunnen) veroorloven. En ik zeg bewust mannen, want als ik terugkijk op mijn leven, zijn het door de jaren heen mannen geweest waar ik mee te maken heb gehad in (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Ik ben vier jaar oud en ruik een alcoholwalm uit zijn mond
Tijdens het spelen op straat val ik van mijn fiets. Het doet pijn. Het bloed loopt langs mijn knie naar beneden en ik moet huilen. Regelmatig loopt er een man met een grote bos donker haar, een snor en een donkere blik in zijn ogen over ons pleintje om zijn herdershond uit te laten. Ik vind hem eng en zijn hond ook. Die dag is hij het die mij van straat opraapt en me op zijn knie zet om te troosten. Zijn gezicht veel te dicht bij het mijne. Een alcoholwalm uit zijn mond. Ik wil weg, maar durf niks te zeggen. Voor mij komt hij, ondanks zijn wellicht goede bedoelingen, veel te dichtbij. Bah!

Ik ben zes jaar oud en mijn oppas komt bij mij in bed liggen
Mijn ouders zijn een avondje weg en hebben een onbekende oppas via de oppascentrale ingehuurd. Een oudere jongen uit de wijk. Bij het slapen gaan, komt hij bij mij in bed tegen mij aan liggen. Ik lig stil en durf me niet te verroeren. De volgende ochtend vertel ik tegen mijn ouders dat ik het niet fijn vond.

Ik ben acht jaar oud en de schooldirecteur zegt met dreigende stem ‘kleed je uit’
Mijn beste vriendinnetje en ik hebben ’theebeurt’ op school. Een leuke taak: samen theezetten en rondbrengen aan de leerkrachten. Vervolgens drinken we al giebelend zelf nog een kop thee met zeven klontjes suiker in het kleine donkere keukentje. De kamer van de schooldirecteur ligt naast dat keukentje. Op een dag ben ik tijdens de theebeurt even alleen in het keukentje wanneer de schooldirecteur me roept. Ik loop zijn kamer binnen en ga op de stoel tegenover hem aan zijn bureau zitten. Hij plaatst zijn handen wijd uit elkaar op het bureau, staat op, buigt naar voren over het bureau heen en zegt met dreigende stem ‘kleed je uit’. Ik schrik. Hij ziet mijn schrik en zegt ‘dat was een grapje’ en gaat weer op zijn stoel zitten. In verwarring verlaat ik zijn kamer. ‘Tegen niemand zeggen hoor’, klinkt na in mijn oren. Mijn beste vriendinnetje heb ik het direct verteld. Mijn ouders pas een jaar later.

Ik ben dertien jaar oud: ‘vinden jullie het niet leuk om naar een blote jongen te kijken?’
Mijn beste vriendinnetje en ik zwemmen in de Reeuwijkse plassen. We lopen het water uit. Het is een warme, maar bewolkte dag. Zoveel andere mensen zijn er niet. Wanneer we terugkomen bij onze handdoeken ligt er vlakbij een man van eind twintig op zijn handdoek. Bloot. Wij weten niet waar we kijken moeten. Hij speelt met zijn piemel en vraagt ‘ vinden jullie het niet leuk om naar een blote jongen te kijken?’ We kleden ons zo snel mogelijk aan en fietsen direct naar de politie om aangifte te doen.

Ik ben veertien jaar oud en word al hossend in mijn billen geknepen
Ik ga voor het eerst mee carnaval vieren in de Klaveet in Achterveld met mijn twee jaar oudere nicht. Al hossend word ik diverse keren in mijn billen geknepen. Boos kijk ik achterom. Dat hoort bij het uitgaan, leer ik al snel.

Ik ben vierentwintig jaar oud en een voorbijganger knijpt hard in mijn linkerborst
Ik woon in Utrecht en fiets ’s avonds laat in het donker naar huis. Op de Amsterdamsestraatweg word ik ingehaald door een oudere man op een brommer. In het voorbij gaan haalt hij zijn hand uit zijn zak, graait naar mijn linkerborst en knijpt er hard in. Au, dat doet pijn. Geschrokken, boos en vol ongeloof blijf ik achter.

Ik ga graag met mannen om
Gelukkig is het hierbij gebleven in mijn leven. Ik ga graag met mannen om. Maar ergens blijft een stukje in mijn lijf alert als ik alleen in een bos loop, ’s avonds door het donker fiets, of alleen met een onbekende man op een afgelegen plek ben. Het onbekommerde is verdwenen.

Vier op de tien vrouwen blijkt in haar leven te maken te krijgen met grensoverschrijdend gedrag door mannen
Ik heb mijn zoon en dochter geprobeerd uit te leggen wat grensoverschrijdend gedrag is. Gelukkig hebben ze daar nu nog(?) niet mee te maken gehad. Mijn zoon van tien vertel ik met voorbeelden wat dit gedrag inhoudt. Bij mijn dochter van twaalf geef ik er een waarschuwing bij.

Welk wereldbeeld geef ik mijn kinderen mee?
Welke boodschap over mannen geef ik mee? Wat is mijn eigen beeld van mannen eigenlijk? En had ik niet beter mijn zoon kunnen waarschuwen; zorg dat je respectvol omgaat met andere mensen en hun grenzen respecteert, met name in de omgang met vrouwen. Je hebt grote kans een dader van grensoverschrijdend gedrag te worden. Dat is in ieder geval bij veertig procent van de vrouwen in de omgang met mannen een of meerdere keren voorgekomen.

Ja, ik ben boos! Op toen, op nu. En dat moet maar eens gezegd worden.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!

Het jaar van plezier