focus

Focus

‘Je doet het zelf!’
Mijn zoon kijkt me verwijtend aan. We staan in de keuken. Ik kom net van boven waar ik de badkamer heb schoongemaakt. Beneden aangekomen zie ik de gebruikte borden, kopjes en broodkruimels van het ontbijt nog op het aanrecht staan. Ik zet een pak melk terug in de koelkast wanneer hij vraagt of ik een spelletje met hem wil doen. Als reactie geef ik aan dat ik dat graag wil, maar nog even geen mogelijkheid zie. Ik som ik op wat ik net allemaal heb gedaan, wat ik nu doe en nog moet doen. ‘Je doet het zelf’, kaatst hij terug. Ik val stil. Daar heb ik even niet van terug. Hij heeft gelijk, realiseer ik me. Wat is voor mij op dit moment het meest belangrijk?

Voor je het weet sta je de bedden te verschonen
Hoe vaak ben ik, zijn we, niet druk met van alles onder het mom van ‘dit moet nu gebeuren’, ‘ik doe dat nu wel even vlug’, ‘als ik nu toch naar boven loop, kan ik meteen wel even…’? En voor je het weet sta je de bedden te verschonen, terwijl het plan was om alleen de wasmachine leeg te halen en de kleding in de droger te stoppen. Of ben je de ramen aan het wassen, terwijl je alleen het onkruid in de tuin zou gaan wieden. Zo makkelijk kan je je laten leiden door wat je onderweg tegenkomt, door wat er op je afkomt, zonder stil te staan bij wat je aan het doen bent en wat je nu werkelijk wilt. Je verliest de focus en gaat op in bijzaken, zonder de hoofdlijn in de gaten te houden.

Allemaal bijzaken
In september ben ik met een online opleiding Medische Basiskennis gestart. Een aanvullende opleiding die nodig is om als haptotherapeut deels te worden vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Voordat ik kan beginnen met de daadwerkelijke inhoud van de opleiding, moet ik een startmodule doorlopen. Een module met vragen over hoe ik studeer, welke leerstrategieën ik inzet, wat mijn motivatie is, wat mijn leerdoelen zijn en hoe mijn planning eruit ziet. ‘Allemaal bijzaken’, was mijn gedachte toen ik aan deze module begon. Ik wil rechtstreeks naar mijn doel en hup naar de eindstreep. Geen getreuzel, geen omwegen, ik wil aan de slag, de opleiding afronden en me oriënteren op een andere beroepsvereniging. (Mijn diensten worden momenteel deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering omdat ik bij de VIV ingeschreven sta. Door me aan te sluiten bij een meer beroepsspecifieke beroepsvereniging als de VVH of de NFG hoop ik dat cliënten nog meer kans hebben op vergoeding voor haptotherapie).

De opdrachten hielpen me om helder te krijgen waarom ik de studie Medische Basiskennis doe
Tot mijn verrassing bracht de startmodule me meer focus op mijn studie en volgende loopbaanstappen. De opdrachten hielpen me om nog duidelijker voor ogen te krijgen waarom ik deze studie doe (over drie jaar zie ik mezelf rondlopen op een eerste etage van een gebouw waar ik een werkruimte heb te midden van andere zorgverleners en haal ik een cliënt op voor haptotherapie), hoeveel tijd ik per week aan mijn studie wil en kan besteden (dat bleek toch meer dan ik dacht), wat de verleidingen zijn om van mijn pad te raken (zoals gezellig spelletjes doen of tv kijken met de kids).

Focus
Ineens zie ik mijn toekomst levendig voor me en voelt de studie als een noodzakelijke, realistische en belangrijke bijdrage aan het verwezenlijken van mijn wens. Dit voelt een stuk lichter en overzichtelijker en geeft meer vertrouwen. Het helpt me om, nu de studie is gestart, bewust te kiezen of ik met de fam meekijk naar Expeditie Robinson of toch een studieboek induik.

Levensweg
Over focus gesproken, terug naar mijn zoon. Ik heb het opruimen van het aanrechtblad afgemaakt en het inruimen van de afwasmachine uitgesteld. ‘Je hebt helemaal gelijk schat, ik maak nog even een boterham voor mezelf klaar en dan kom ik eraan om met jou Levensweg te spelen’. Ons favoriete spel op dit moment. Focus!

Moraal van dit verhaal?

  • Focus is nodig om te handelen naar wat voor jou belangrijk is in het leven.
  • Laat je niet verleiden door te handelen naar onbewuste gedragspatronen, maar kies bewust waar jij je energie in steekt.
  • Om duidelijk voor ogen te krijgen wat jij werkelijk wilt, kan een schijnbare omweg helpend zijn om hier meer zicht op te krijgen.

Dus plan een sessie haptotherapie
Een eerste stap om jouw focus van buiten jezelf naar binnen jezelf te verplaatsen. Zodat je meer zicht krijgt op wat voor jou werkelijk belangrijk is en je met meer focus van binnenuit kunt gaan leven en werken.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!

Het jaar van plezier