waar kom jij je bed voor uit

Waar kom jij je bed voor uit?

Mijn schouders voelen pijnlijk zwaar. Mijn onderrug is stram. Mijn nek is stijf. Spierpijn in mijn bovenarmen. Ik krijg nog net genoeg lucht binnen via mijn ademhaling. Wat voel ik me oud. Alsof ik één nacht vele jaren erbij heb gekregen.

Hoe kom ik ooit uit bed?
In het donker van mijn slaapkamer. De zachtheid van mijn bed. Mijn verharde lijf. Waar komt dit gevoel vandaan? Sporten? Zuurstofgebrek? Spanning tijdens mijn slaap? Ouderdom? Negentig jaar oud voel ik mij. Het douchewater klettert op de badkamervloer. Voetstappen op de trap. Iemand zingt een liedje. Hoe kom ik ooit uit bed?

Ik voel mijn vermoeide benen
Geen spiertje spant zich aan. Ze liggen verstild op het matras. Mijn hoofd op het kussen. Ik kijk naar de gipsplaten van het plafond. Op zoek naar een aanknopingspunt om op te staan. Mijn armen liggen lusteloos langs mijn zij. Wat staat er vandaag op het programma?

Ik zoek en vind geen zin
Ik kan net zo goed nog even blijven liggen. Mijmerend. Hoe was dat vroeger? Hoe voelde mijn lijf toen? Als kind had ik geen pijn. Tijdens mijn pubertijd, studententijd ook niet. Wanneer is dit begonnen? Is dit nu of is dit mijn toekomst? Ervaren alle ouderen dit?

Toch nog beweging
En ineens zit ik op de rand van mijn bed. Mijn benen bungelen naar beneden. Heh, hoe kan dit ineens? Toch nog beweging. Ik plaats mijn handen op de rand van het bed. Zet mijn voeten op het koude laminaat. Ik sta op. Van beneden hoor ik het gerammel van bestek. Het dichtslaan van de koelkastdeur.

Ik verzacht
Krom, gebogen, een verkrampt gevoel in mijn lijf. Ik haal diep adem. Een ademteug volgt. Zuurstof stroomt mijn longen binnen. Het pijnlijke gevoel vermindert. Ik verzacht. Rek me uit, buig voorover. Knak, knak klinkt mijn ruggewervelkolom. Ruimte.

Mijn dag kan beginnen
Ik kom weer overeind. Beweeg mijn nek heen en weer. Knoep, knoep. Draai met mijn schouders. Toek. Zo, heh, heh. Ik ben er weer. Veertig plus. Helder in mijn hoofd. Mijn dag kan beginnen.

Waar kom jij je bed voor uit?
Ben je vergeten waarvoor jij je bed uit komt? Of wordt het steeds lastiger om met zin de dag te beginnen? Neem dan contact op om jouw vitaliteit te versterken!

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!

Het jaar van plezier