juiste plek

Zit jij nog op de juiste plek?

‘Het coachingstraject heeft me meer helderheid gegeven in waar ik blij van word, energie van krijg en wat ik wil bereiken in mijn werk. Waar ik voor kies – en waarvoor niet – en waarom. Ik heb Maria ervaren als een constructieve coach die met focus en aandacht begeleidt. Ze heeft me op een prettige en ontspannen manier geholpen op mijn pad naar het meer van zelf!’ – Senior medewerker bij Wageningen University & Research

Loopbaanvragen
‘Wie wil zich nu voorstellen?’ Ik kijk de kring rond. De een kijkt weg. De ander schudt nee. Dan hoor ik voorzichtig een zachte stem ‘ik wil wel’. Na enige aarzeling begint ze levendig te vertellen over haar werkinhoud, haar collega’s. Wanneer ik haar vraag naar de reden van haar deelname aan deze training ‘grip op je loopbaan’, vertraagt en verstilt ze. ‘Ik vraag me af’:

• Of ik nog op de goede plek zit
• Hoe ik mijn kwaliteiten beter kan benutten
• Wat ik zelf wil in mijn werk
• Welke focus ik kan aanbrengen in mijn loopbaan
• Wat goed is voor mij in mijn baan
• Hoe ik meer rust en balans in mijn werk en leven kan vinden
• Wat mij energie geeft in mijn werk

Vragen die bij tijd en wijlen opkomen in ieders loopbaan. Zit ik nog op de juiste plek? Is dit echt wat ik wil? Of is er elders nog een beter passende plek voor mij? Vragen die je op verschillende manieren kunt oppakken: alleen, in samenwerking met een leidinggevende of coach en/of in groepsverband.

Lastig
Uit eigen ervaring weet ik echter hoe lastig het kan zijn om met dit soort vragen aan de slag te gaan. Mijn eerste reactie is schrik. Ik druk zo’n gedachte over verandering gauw de kop in. Door me weer op mijn werk te storten. Of door mezelf gerust te stellen. Morgen is het vast anders. Je hebt gewoon niet zo goed geslapen. Zo slecht heb je het niet. Je hebt leuke collega’s. Weinig reistijd. Of door mezelf terecht te wijzen. Niet zo zeuren, er zijn mensen die het slechter hebben dan jij. Je hebt toch ook de voordelen van deze baan. Herken je dat?

Verkennend gesprek
Dat gaat een tijdje goed. Totdat je merkt dat de vraag steeds vaker en luider op de deur klopt. Voorzichtig ga je een verkennend gesprek aan met jezelf. Ok, kennelijk wil je iets van me. Hoe zie je dat dan voor je? Een aantal opties volgt: een sabbatical nemen, of een dag minder werken en die dag gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe plek. Ik zou eigenlijk ook wel eens totaal wat anders willen doen. Als fotograaf of kok aan de slag. En ik had ooit ook de wens om een camping te starten in Frankrijk. En we zouden natuurlijk ook nog met het hele gezin op wereldreis kunnen gaan. Je raakt steeds enthousiaster. Toch?

Tegenwerpingen
Ho, ho, ho. En wat dacht je van de hypotheek? Die moet wel betaald worden. En hoe regelen we dat thuis? Met de kinderen? Vind nog maar eens soortgelijk werk zo dichtbij huis. Je hebt nu een vast contract. En je weet nooit zeker of het ergens anders beter is. Overal is wel wat. Wat denk je van de impact op collega’s? Er is nu al een personeelstekort. Nee hoor, jij kan niet weg. Het is beter dat jij op jouw plek blijft zitten. Dat is het makkelijkst voor iedereen.

Berusting
Oh. Ok. Inderdaad. Dat is waar. Je hebt ook eigenlijk wel gelijk. Het is inderdaad beter om maar gewoon te blijven zitten op mijn plek. Zo slecht heb ik het tenslotte niet. En ik weet nog niet precies wat ik nou eigenlijk echt wil. Laat staan dat het gaat lukken. Wie zit er nu op mij te wachten? De energie stokt, berusting volgt.
Zomaar een gesprek met jezelf. Of met je partner, vriendin of familielid. Herkenbaar?

Knagen
Het blijft weer een tijdje stil. Je werk, de kinderen, familie en vrienden eisen alle aandacht op. Toch blijf het knagen. Je voelt je minder blij, alsof er een laagje stof over je leven ligt. Je krijgt vage klachten. Hoort jezelf mopperen. En je gedachten nemen steeds vaker een negatieve wending. Tot het universum je een handje helpt en … je uitvalt met mentale of fysieke klachten. Of een nare gebeurtenis dwingt je de waarheid onder ogen te zien. Je staat noodgedwongen stil bij hoe het nu eigenlijk echt met je is. Je krijgt de keuze om door te gaan op de huidige weg of toch echt een ander pad in te slaan. Je twijfelt, voelt de angst, en weet diep van binnen wat je te doen staat.

Blik op je loopbaan
Ik daag je uit om de stoflaag voor te zijn en samen naar jouw loopbaan te kijken. Ik neem je mee op een verfrissende wandeling langs acht verschillende wegwijzers die leiden naar Meer van Zelf leven en werken:

Wegwijzer 1: Het vertrekpunt
• Waar sta jij nu en wat is jouw wens?

Wegwijzer 2: Jouw rugzak
• Jouw levensloopbaan in kaart brengen: welke keuzes heb jij gemaakt? Wat zijn factoren die bijdragen aan positieve levensenergie?
• Verkennen: wanneer ben jij in jouw element?

Wegwijzer 3: Jouw wandelpas
• Energiemanagement: wat kost energie in mijn werk? Wat geeft energie?

Wegwijzer 4: Versterken gevoelskompas
• Ervaren: waar word ik blij van in mijn werk?

Wegwijzer 5: De rotonde
• Ervaren: Welke keuzes kan ik nu in mijn werk en leven maken? Welke afslag neem ik?

Wegwijzer 6: Persoonlijke routekaart
• Welke stappen ga ik zetten in werk of leven?

Wegwijzer 7: De wandelstok
• Versterken van persoonlijk leiderschap om volgende loopbaankeuzes en stappen mogelijk te maken. Zoals bijvoorbeeld aandacht voor werk privé balans, de kracht van positieve gedachten en versterken van basale levensvaardigheden als hulp vragen, omgaan met afwijzing, eigen regie nemen.

Wegwijzer 8: De wegwijzer
• Praktische tips, inspiratie en voortgangsbewaking in de te nemen stappen.

Verruimde blik en steviger pas
Voor mij als gids is het boeiend om te zien hoe jij door het volgen van dit coachingstraject weer in beweging komt. Actief op zoek gaat naar een bij jou passende, volgende stap. Vanuit een verruimde blik, met steviger pas.

Eigen pad
En hoe het in die stappen steeds zoeken is naar jouw eigen pad in relatie tot de omstandigheden: vertrek van collega’s, verhuizing, relatieperikelen, contract beëindiging, ziekte, gezinsdynamieken.

Beweging
Dat levert verschillende bewegingen op. De een besluit een dag minder te gaan werken. De ander gaat op wereldreis. Een derde stapt assertiever naar collega’s toe met zijn wensen. Een volgende vraagt extra coaching aan om een specifiek thema uit te diepen.

Jouw loopbaan?
Is het voor jou ook tijd om eens stil te staan bij jouw loopbaan? En wil je dat samen met een coach doen? Volg dan de wegwijzers naar Meer van Zelf werken en leven; een ontwikkeltraject naar zelfinzicht en persoonlijke groei. Een krachtig en inspirerend startpunt voor een volgende stap in jouw (levens)loopbaan!

Meer informatie
Zet de eerste stap en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!