ww4rotonde1

Welke afslag kies ik?

In de zoektocht naar een volgende carrièrestap loop je het risico dat je vast komt te zitten op jouw persoonlijke rotonde. Je hebt het gevoel dat je niet helemaal op je plek zit en wilt graag een afslag nemen, maar welke dan? Ondertussen vliegt de tijd voorbij en gebeurt er niks.In dit blog vertel ik over de doorbraak van mijn cliënt Bianca. Hoe zorg jij dat je de juiste afslag neemt op jouw persoonlijke rotonde?

Vast op de mentale rotonde
‘Overweldigend en beangstigend’, antwoordt Bianca als ik haar vraag hoe het is om op het middelpunt van haar rotonde te staan. Op de grond om haar heen liggen de loopbaanopties die zij voor zichzelf ziet: op zoek naar een nieuwe baan, een opleiding volgen, zzp-er worden of toch een andere baan erbij nemen. Ze heeft nog geen idee wat ze wil doen. Na haar studie psychologie is Bianca in een administratieve HR-functie beland. Die functie voorziet in haar behoefte aan baanzekerheid en past bij haar dienstverlenende karakter. Ze mist echter de inhoudelijke uitdaging en verdieping. De vraag die zij beantwoord wil hebben in mijn coaching luidt: Wat wil ik in mijn werk?

Keuzes maken
In onze eerste ontmoeting zie ik een open, enthousiaste dame die veel nadenkt over wat ze wil. Het lukt haar echter niet om op die vraag een goed antwoord te geven. Ze begrijpt niet waar het spaak loopt, en ik eerlijk gezegd ook niet. ‘Wat maakt dat Bianca niet weet wat ze wil?’, vraag ik me af. ‘Voelt ze niet waar ze blij van wordt? Durft ze niet te handelen? Heeft ze moeite met keuzes maken?’ Ik besluit te onderzoeken waar ze blij van wordt en vraag haar in mijn werkruimte twee voorwerpen uit te kiezen. Een voorwerp waar ze blij van wordt en een voorwerp dat haar tegenstaat. Oftewel: waar voelt ze een ‘ja’ bij, en wat is voor haar een ‘nee’? Ze maakt zonder te twijfelen een keuze. Ook kan ze precies benoemen wat er fysiek, emotioneel en mentaal gebeurt in haar lijf in reactie op deze verschillende voorwerpen. Keuzes maken en waarnemen hoe een keuze voor haar voelt kan ze dus prima.

Bianca’s sterke punten
De volgende stap staat in het teken van haar sterke punten. Die heeft ze in beeld gebracht door de vragenlijst die hoort bij het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Tom Rath in te vullen. Daaruit komt naar voren dat zij een aantal van haar sterke punten – zoals leergierigheid en strategisch denken – op dit moment onvoldoende kwijt kan in haar werk. Dit verklaart meteen waarom ze zich niet op haar plek voelt bij haar huidige baan.

Mogelijkheden verkennen
Na het verkennen van de afslagen op haar persoonlijke rotonde realiseert Bianca zich wat het probleem is, en hoe dat probleem opgelost kan worden. Ze hoeft niet te kiezen tussen het behouden van haar baan die haar niet gelukkig maakt en het zoeken naar een nieuwe baan met alle onzekerheden van dien. Ze kan aanpassingen maken in haar huidige werk waardoor ze meer gebruik kan maken van haar strategisch denkvermogen en leergierigheid. Tranen van ontroering bevestigen haar doorbraak. ‘Het is zo’n opluchting om niet meer vast te zitten in twee mogelijkheden die me allebei niet passen.’ Door niet alleen te bedenken wat mogelijk is, maar hier ook een gevoelsmatige beleving bij te hebben door letterlijk in de verschillende afslagen te gaan staan, vallen de puzzelstukjes tijdens deze coachingssessie ineens op hun plek. Dat geldt niet alleen voor Bianca, maar ook voor mij.

Hoe kan ik mijn werk leuker maken?
‘Wat wil ik in mijn werk?’, dat is de vraag waar Bianca haar coachingstraject mee begon. Het leverde haar angst en keuzestress op: zou ze wel de juiste keuze maken? Door op haar persoonlijke rotonde plaats te nemen ontdekte Bianca dat ze vanuit een gevoel van veiligheid en baanzekerheid een volgende, bij haar passende stap kan zetten. Haar vraag veranderde in ‘hoe kan ik mijn werkzaamheden leuker maken?’ Bianca besluit haar huidige werk zo in te vullen dat ze haar leergierigheid en strategisch denkvermogen erin kwijt kan. Daarnaast gaat ze voor de helft van de week ander werk zoeken. ‘In de horeca, waar ik vandaan kom, of als zzp’er. Ik zie nu een andere manier en krijg weer zin om te bewegen en volgende stappen te zetten. Maar eerst dit maar eens laten bezinken,’ zegt ze.

Neem ook een afslag op jouw rotonde
Wil jij ook een volgende stap zetten in jouw loopbaan? Neem dan  contact met mij op om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Samen ontdekken we wat jij nodig hebt om daadwerkelijk in beweging te komen.

 Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!