wat heb ik nodig om me meer vitaal te voelen afb

Wat heb ik nodig om me meer vitaal te voelen?

7 ingrediënten voor jouw persoonlijke vitaliteitsrecept!

‘You can’t start a fire without a spark’, klinkt Bruce Springsteen op de autoradio. En zo zijn er vast meer gezongen wijsheden over vitaliteit, dringt tot me door. Eén van mijn favorieten: ‘Als het vuur gedoofd is, dan komen de wolven’ (Acda en De Munnik). Luidkeels, de tranen over mijn wangen, zong ik mee tijdens mijn minder vitale periode; het losmaak-proces van mijn vorige werkgever. ‘En Herman staat op, gooit zijn tas ver de vijver in, zingt weer hardop…’ Het gaf me steun en kracht. Was een van de duwtjes in mijn rug die ik nodig had om de stap te durven zetten naar meer vitaliteit.

Vitaliteitsrecept
Durf, een steuntje in de rug, twee ingrediënten die niet mogen ontbreken in het recept voor meer vitaliteit. ‘The spark’, eveneens onmisbaar. Tijdens mijn zoekproces naar meer vitaliteit was het vaak mistig, onbehagelijk en koud. Ik voelde me angstig, bang voor het verlies van zekerheden. Ik probeerde uit alle macht vast te houden aan zekerheid. Op het dieptepunt woonden we inmiddels met het hele gezin in een (denkbeeldig) hutje op de hei. ‘En hoe erg is dat nou eigenlijk?’, bedacht ik me toen. Dat was het keerpunt. Er ontstond ruimte voor de ‘the spark’. De mist trok op en ik ontdekte een nieuw, aanlokkelijk weggetje waar ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar was. Waar ik vitaal van werd. Die weg ben ik gaan lopen en zo ben ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf gestart. Accepteren van verlies en onzekerheid. Nog een ingrediënt voor het vitaliteitsrecept.

Hoofdingrediënt
Dan nu het hoofdingrediënt voor het vitaliteitsrecept. ZET JEZELF VOOROP! Juist bij mensen die zich minder vitaal voelen, lijkt dit ingrediënt een tijdlang ontbroken te hebben. Mogelijke oorzaken: uitverkocht, schaarste, alleen voor de welgestelden? Als vitaliteitspsycholoog begeleid ik mensen om aan dit noodzakelijke ingrediënt te komen. Het is namelijk dichterbij dan je denkt. Je gaat het echter pas zien als je het doorhebt, om met Cruijff te spreken.

Shift
De afgelopen jaren heb ik echt moeten leren om deze shift in mindset te maken. Het werk, het huishouden, vrienden, de familie, het gezin, steeds was er iets wat belangrijk leek te zijn. Belangrijker dan ik zelf. Ik kwam er niet toe om stil te staan bij hoe het met mijn vitaliteit was en wat ik nodig had om me vitaal te voelen. Nu probeer ik mijn leven zo in te richten dat ik ruimte maak voor wat ik nodig heb om lekker in mijn vel te zitten. Dit gaat over beweging, energie, voeding, inspiratie en richting (zie ook de wegwijzer naar Meer van Zelf op www.meervanzelf.nl/visie). Ik kies er bewust voor om minimaal een dag per maand aan schrijven te besteden (inspiratie). Ik mag van mezelf sporten tijdens werktijd (beweging). Ik maak keuzes wat ik wel en niet eet en drink (voeding). Ik beslis aan welke werkzaamheden ik mijn tijd besteed (richting). Ik probeer genoeg ruimte voor ontspanning in mijn agenda te houden (energie).

Vitaliteit als graadmeter
Waar ik me voorheen liet leiden door resultaat, ambitie, enthousiasme, status en inkomen, is mijn vitaliteit nu mijn graadmeter geworden. En natuurlijk is dat niet altijd even makkelijk en betrap ik me er zo nu en dan op dat ik weer teruggrijp op oud gedrag en angstvallig houvast zoek bij mijn bankrekening of een agenda vol met afspraken.

Vitaliteitspsycholoog
Weten wat voor jou belangrijk is, jouw waarden helder hebben. Bewust keuzes maken. Jezelf voorop zetten. Allemaal ingrediënten waar ik jou als vitaliteitspsycholoog in kan ondersteunen om tot jouw persoonlijke vitaliteitsrecept te komen. Door gesprek en oefeningen. Binnen of buiten, verbaal of non-verbaal. On- en offline.

Basisrecept
Zeven ingrediënten voor het basisrecept naar meer vitaliteit:

1. Durf op zoek te gaan naar meer vitaliteit
2. Zorg voor een steuntje in jouw rug
3. Leer omgaan met verlies en onzekerheid
4. ZET JEZELF VOOROP: vitaliteit als graadmeter
5. Maak ruimte voor het ontstaan van ‘The spark’
6. Weet wat voor jou belangrijk is, ken jouw waarden
7. Vertaal jouw waarden naar keuzes in wat je wel en wat je niet doet

Persoonlijk vitaliteitsrecept
Ben jij nieuwsgierig naar jouw persoonlijke vitaliteitsrecept? Laten we samen iets moois bakken!

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!