waarom doe ik dit werk

Ooit wilde ik flying doctor worden

Eens in de zoveel tijd vraag ik mezelf af waarom ik dit werk eigenlijk doe. Vooral in een week als afgelopen week waarin mijn energie alle kanten opvliegt. Blijdschap over een flink aantal nieuwe aanmeldingen voor coaching. De twijfel toen een van de aanmeldingen toch niet helemaal overtuigd bleek van mijn geschiktheid als haar coach. De verleiding toen ik ineens via LinkedIn twee aansprekende functies aangeboden kreeg. De agenda-stress vanwege de naderende vakantie. En de verbazing toen een paar mensen hun afspraak vergeten waren of op het laatste moment afbelden. Mijn werk vraagt om flexibiliteit, incasseringsvermogen, plannings- en organisatievermogen, assertiviteit, zelfreflectie en zelfacceptatie.

Ik liep in de brandende zon door Alice Springs
In september 2018 ging ik op bezoek in het museum van de Flying Doctors, in Alice Springs, Australië. Ik had net een indrukwekkende, driedaagse busreis door de Outback achter de rug. Met mijn rugzakje op liep ik in de brandende zon door Alice Springs. Voorbij gereden door airco gekoelde auto’s. Nagestaard door in de schaduw rondhangende mensen.

Een trip down memory lane
Ik ben niet zo dol op musea. Een overblijfsel uit mijn jeugd. Voor dit museum wilde ik echter een uitzondering maken. Een trip down memory lane. Sam en Emma, dokter Geoff, zuster Kate. Zaterdagavond met het gezin op de bank, meeleven met de spannende avonturen van de Flying Doctors. Natuurbeelden van rode aarde, een kudde springende schapen, uitgestrekte vlakten en stoere cowboys, spraken tot mijn verbeelding. Evenals de heldendaden van de Flying Doctors. Ik was ongeveer elf jaar oud.

Ik wilde graag een Flying Doctor zijn
Tijdens het bezoek aan het museum, nu dertig jaar later, word ik overvallen door nostalgie. Mijn verlangen om een Flying Doctor te zijn. Voor mensen in nood iets te kunnen betekenen. Vanuit medische kennis en kunde. Van mijn werk mijn leven te maken. Vol passie en toewijding. Verdriet over verloren voornemens en verlangens overspoelen me. Met tranen in mijn ogen en pijn in mijn hart loop ik het museum uit. Op dat moment weet ik deze emotionele ontlading aan slaapgebrek. Mijn lijf vertelde me bij thuiskomst echter wat anders. Toen ik het verhaal aan een goede vriendin vertelde, kwam opnieuw het verdriet over wat had kunnen zijn naar boven. Het was geen fictie.

Op mijn achttiende heb ik me ingeschreven voor een studie geneeskunde
Waar ben ik van dit pad geraakt? Was het de angst voor het onbekende die ervoor zorgde dat ik liever dichtbij huis bleef? Ik had de studie Geneeskunde ook in België kunnen starten toen ik werd uitgeloot. Was ik niet ambitieus genoeg? Ontbrak de passie voor het vak? Heb ik me door de liefde laten afleiden van mijn doelen?

Ik ben geen Flying Doctor geworden
In mijn huidige werk herken ik wel mijn oorspronkelijke verlangens terug:
• Van betekenis zijn in pijnlijke situaties
• Mensen ondersteunen in hun zoektocht bij wezenlijke vraagstukken
• De vrijheid om mijn werk naar eigen inzicht uit te voeren
• De inhoudelijke uitdaging en verdieping in mijn vak
• Het enthousiasme voor mijn werk
• De voldoening met het resultaat

Soms knaagt er nog wat
Ik leef mijn waarden. En toch knaagt er soms nog ergens wat. Volledige toewijding, grenzeloze inzet en vastberadenheid. Gesymboliseerd door de verbeten trek om de mond van dokter Geoff. Ik wil, kan en durf zo niet te werken. Het zou ten koste gaan van mij, mijn energie en mijn gezin. Tegelijk voel ik het verlangen om toch nog meer mijn eigen plan te trekken. Me helemaal te verliezen in de flow. Schrijven en tekenen zijn daar voor mij een voorbeeld van. Evenals de toewijding die ik voel tijdens het samenstellen van een fotoboek. Bezigheden waarin ik mijn ei kwijt kan en alles en iedereen om me heen vergeet.

Herken je dat gevoel dat er iets blijft knagen?
Wil je meer zicht op jouw werkwaarden? Of herken je dat gevoel dat er iets blijft knagen? En wil je uitzoeken wat dat is? En hoe je daar vorm aan kunt geven? Kom dan langs voor een persoonlijke coachingssessie.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!