2021

Het jaar van plezier

Het is avond en ik beeldbel met mijn vriendin. Haar gezicht is vol in beeld en ze ziet er plechtig uit. Haar haar is netjes opgestoken en ze draagt een donker omrande bril op haar neus. ‘Jij ziet er ook goed uit met die rode trui. Die ken ik nog niet’, begroet ze me. Ze laat haar opgeruimde kantoorruimte zien en is blij met haar nieuwe stoel. ‘Zo heb ik eindelijk een lekkere plek in huis om te bellen. Die andere stoelen zitten veel te hard.’ Ik show wat ik aan heb en geef een toelichting bij de ruimte waar ik zit. Zo kletsen en tutten we wat.

Het jaar van plezier
Dan begint ze over het nieuwe jaar. ‘Dat wordt het jaar van plezier.’ Ik schiet in de lach. ‘Ja, zo reageerden mijn man en kinderen ook’, zegt ze. ‘Zij begonnen ook keihard te lachen.’ ‘Wat bedoel je dan precies?’ vraag ik. ‘Nou, ik heb zo hard gewerkt het afgelopen jaar. Zoveel overuren gemaakt. En dat was ook wel nodig met corona enzo. En dat vond ik ook prima. Maar de lol gaat er nu toch een beetje af. Ik wil echt meer plezier hebben komend jaar. Meer leuke dingen doen. En het bij de vier dagen houden die ik officieel werk. Dit roep ik al wel langer, maar nu gaat er echt iets gebeuren.’

We hebben het al drie maanden niet gedaan
Zo kletsen we wat verder tot ze verzucht: ‘in seks heb ik tegenwoordig ook al geen zin meer. We hebben het de afgelopen drie maanden al niet meer gedaan. Dat is echt een record voor ons. Ik kan het niet opbrengen. Misschien is het gewoon de leeftijd. En we zijn natuurlijk al wat langer bij elkaar. Of misschien komt het toch door de naderende overgang?’

Zin in seks
Eerlijk gezegd herken ik het wel. Wanneer ik het drukker heb, staat mijn sekslust ook op een laag pitje. Deze zin in seks hangt samen met levenslust. De plek in je onderbuik, je tweede chakra, die staat voor genieten, scheppingskracht, creativiteit. Wanneer je lang en hard werkt, komt die plek in de verdrukking. Voor de één versterkt de coronaleegte en –rust deze plek van levensplezier. Voor de ander brengt de coronaperiode een gevoel van overleven met zich mee, waardoor het levensplezier op de tweede plaats komt. De verminderde zin in seks plus de behoefte aan meer plezier in 2021 lijkt mij dan ook heel verklaarbaar, gezien de drukke tijd die mijn vriendin achter de rug heeft.

Het jaar van de seks?
Ik geef aan dat ik haar komend jaar zeker zal bevragen op haar levensplezier. Ik mijmer ondertussen verder en vraag me hardop af welke intentie ik dan aan 2021 wil meegeven. ‘Het jaar van de seks?’ grap ik. Ik schrik er zelf van. Waar zal dat toe leiden? Wil ik dat wel? ‘Ja en dan moet ik jou natuurlijk ook regelmatig bevragen op hoe het met jouw seksleven staat’, gniffelt mijn vriendin. Hmmm, hier ben ik nog niet over uit.

Het jaar van ontvangen
2020 was voor mij het jaar van ‘ontvangen’. Vanwege mijn hernia kon ik afgelopen jaar niet veel meer dan me overgeven en handelen naar wat voor mij mogelijk was. Ik heb niet eerder zoveel verrassende presentjes, lieve woorden en mooie gebaren uit onverwachte hoek ontvangen als afgelopen jaar. Voor mij een oefening in ‘moeiteloos ontvangen’. Open te staan voor wat de ander mij wil geven en mijn dankbaarheid te voelen, zonder dat ik iets teruggeef. Bij ieder geschenk herinner ik mezelf er aan dat ik gewoon mag ontvangen wat de ander mij kado wil doen. Ik let op dat ik me niet kleiner maak en me niet groot houd. Ik probeer te blijven voelen wat het effect op mij is.

De kracht van intentie
Dat is de kracht van een intentie. Ik merk dat ik door de intentie ‘ontvangen’ me er afgelopen jaar bewuster van ben geweest wanneer de momenten dat ik mocht ontvangen op mijn pad kwamen. En hoe ik daarmee om ga. En ik durf zelfs te beweren dat ik er afgelopen jaar een beetje beter in ben geworden om simpelweg te ontvangen.

Wat word jouw intentie?
Letterlijk betekent het woord ‘intentie’: het voornemen om een handeling te gaan verrichten. In de volksmond hebben we het dan over onze ‘goede voornemens’. Toch klinkt het woord intentie voor mij anders. Minder vanuit het doen en handelen geformuleerd en meer vanuit een manier van aanwezig zijn. Het voornemen om drie keer per week naar de sportschool te gaan, klinkt toch echt anders dan de intentie om er een sportief jaar van te maken. Ik krijg er meer zin in, zie meer sportieve kansen en de sportieve activiteiten volgen (bijna) vanzelf. Een aanrader dus! Wat word jouw intentie voor 2021?

Terug naar mijn vriendin
De volgende morgen ontvang ik van haar een appje met een big smile en de tekst: ‘je raadt nooit wat er gisteravond is gebeurd…?!’ 2021 is met veel plezier begonnen!

Wil je ook meer plezier, ontspanning, rust in 2021?
Neem dan contact op om samen te zoeken naar wat jouw levenslust versterkt.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!