vakantie in eigen huis

13 tips voor een thuisvakantie

Na gisteren lijkt het me steeds realistischer dat ik deze zomer op vakantie ga in eigen huis. Langs de Rijn, zoekend naar een passende plek voor onze handdoeken. Te felle zon. Na enig beraad toch maar verkassen naar de schaduw.

Modderpoten
Eenmaal opnieuw geïnstalleerd plonzen er twee blije labradors voorbij die zich lekker komen uitschudden boven onze vrolijk gekleurde handdoeken. De handdoeken waar de bruine modderpoten van een eerder voorbij snellende hond ook al op staan. Zucht. We kijken elkaar veelbetekenend aan. Pogen nog wat te roepen naar het baasje. Vleien ons met een zucht weer neer.

Anderhalve meter op een handdoek
Verderop zitten twee gespierde mannen op een handdoek. 1,5 meter uit elkaar. Druk gebarend als de kinderen te dicht in hun buurt komen. Ondertussen achter hun zonnebril de omgeving in de gaten houdend. Een wietlucht drijft voorbij. Een grote boot die langs vaart. De zuigende werking van het water. De golfslag van modder langs onze voeten. Ik kan nog net de hobby hockeystick van mijn dochter grijpen. Een peuter die huilt. Van zijn benen gesleurd door de stroom. Niemand die hem troost. Te eigenwijs of geen benul? We kijken elkaar nog eens veelbetekenend aan. Nee, zo zouden wij dat niet doen.

Langs de beveiliging
Groepen jongeren op zoek naar een plekje. Struinend door de bosjes. Stappend over benen. Roepend naar elkaar. Een boks bij de ontmoeting. Onrust. Spelen met de bal in het water. Opdrogen in de schaduw. Toch te koud. Weer verkassen naar de zon. Brandend. Te heet. Naar huis. Handhavers bij het hek. Geen fietsen meer naar binnen vanwege veiligheidsredenen. Alle begrip voor de mensen die toch naar het water willen. Tas vergeten. Halsoverkop weer langs de beveiliging. Zwetend naar huis. Blij weer thuis te zijn.

13 tips voor een thuisvakantie
Een voorproefje van vakantie in eigen land in coronatijd? Nee, zo wil ik het niet. Maar hoe dan wel? 13 ideeën om wat sjeu aan de thuis-vakantiedagen te geven.

1. Sta vroeg op om naar buiten te gaan. Wanneer ik ‘s morgens vroeg ga wandelen of buiten ben, kom ik amper iemand tegen. Het lijkt dan heel even of de wereld alleen van mij is.

2. Houd een siësta. Vroeg op, later naar bed. Heerlijk om ‘s middags even een dutje te doen in je eigen bed. Daar slaap je tenslotte het beste.

3. Haal je favoriete drankje in huis. Zelf drink ik graag tomatensap. Toch smaakt dat het beste op een terras of in de kroeg. Doe net wat meer moeite om er een lookalike van te maken. Roerstaafje, Tabasco erbij. Stengel bleekselderij erin. Klaar is Kees.

4. Kies iedere dag een ander land. En maak dat land tot thema van die dag. Op een Franse dag luister je naar chansons, ontbijt je met croissantjes, ‘s middags een stokbroodje brie of camembert. ‘S avonds eet je een salade nicoise of een quiche lorraine. En als toetje een creme brulee.

5. Zorg dat je nieuwe mensen ontmoet. Knoop een praatje aan als ware je in Italië op de camping. Daar spreek je per slot van rekening ook vaak alleen maar landgenoten. Vraag eens de weg aan een voorbijganger. Als toerist in eigen stad. Spreek dus vooral niet met de buren, vrienden en bekenden. Die doen teveel aan thuis denken.

6. Vermijd plekken waar je bekenden tegen kunt komen. Doe boodschappen in het buurdorp.

7. Houd een koptelefoon op als je naar buiten gaat. Het laatste wat je wilt op vakantie is in de plaatselijke supermarkt Nederlanders horen praten. Weg buitenland ervaring.

8. Doe zoveel mogelijk dingen die je op vakantie ook zou doen: Kubbs spelen in het park, picknicken, jeu de boules, tijdschriften lezen, een puzzel in je vakantieboek maken, film kijken in de thuis bios. Wij hebben ieder jaar een ander favoriet spelletje dat de hele vakantie wordt gespeeld.

9. Vergeet vooral niet om ook je vakantie outfit aan te doen. Uit je vooraf ingepakte koffer. Mannen: laat je baard staan. Vrouwen: geen make-up en je haar in een gemakkelijke staart. Slippers aan. Korte broek met t-shirt of topje. Zwembroek onder je kleding. Zonnebril op je hoofd. En gaan!

10. Smeer je iedere dag in met zonnebrand. Ook als de zon niet schijnt. Het gaat meer om de vakantiegeur – beleving dan om het daadwerkelijke effect.

11. Doe vooral geen taken die je op vakantie ook niet zou doen: vermijd de wasmachine. Maximaal een (hand) was per week. Afwassen met de hand. Liefst in de buitenlucht. En de laptop blijft thuis. Verstopt voor inbrekers in een vergrendelde kast.

12. Je stuurt je vrienden een appje vanaf je vakantie adres met een foto van het hoogtepunt van jouw vakantie.

13. De post leg je ongeopend op een stapeltje op de eettafel. En je vraagt de buurvrouw om een keer per week de planten water te geven 🙂

Fijne vakantie!

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!