overstag zonder tekst

Stap voor stap van koers veranderen

Heel langzaam beweegt mijn surfplank onder het zeil door. Het is me gelukt. Ik ben overstag gegaan! Eindelijk heb ik door hoe ik dit moet aanpakken. Bij de voorgaande pogingen belandde ik in het water. Kreeg ik het zeil in mijn gezicht. Durfde ik niet door te pakken, omdat mijn zeil ineens te veel wind ving. Of duwde ik zo hard dat het meer een krachtinspanning was. Een gevecht tegen de wind. In plaats van een soepele, geleidelijke samenwerking met de omgeving. Windsurfen als metafoor voor verandering.

Verbazing
‘Geduld’, geeft de instructeur aan. Je gaat in de basispositie staan, laat je zeil zakken en dan beweeg je het richting de achterkant van je surfplank. De wind doet de rest. En inderdaad. Ik besluit bewust af te wachten terwijl ik mijn zeil in de juiste positie plaats. Niks forceren, geen haast, vertrouwen dat ik vanuit deze positie als vanzelf de gewenste koers in sla. Mijn zeil vangt het kleine briesje wind dat er staat. En heel langzaam voel ik mijn plank van richting veranderen. Zonder dat ik nog iets hoef te doen. Ongelofelijk. Het is gelukt. Ik kijk verbaasd om me heen. Zijn de anderen net zo verrast als ik?

Vanzelf
Een nieuwe ervaring om zonder duwen en wilskracht iets voor elkaar te krijgen, een andere koers in te slaan. Zo soepel, ontspannen en fijn traag. Het hele veranderproces beweegt zich als vanzelf onder mijn voeten. En het enige wat er voor nodig is, is een plan, een gedegen voorbereiding en geduld. De omgeving, de natuur, de wind, doet de rest van het werk. In de verte hoor ik de instructeur naar mijn nichtje roepen. ‘Nu gewoon geduld hebben.’ Kennelijk is het een familiekwaal om verandering te willen forceren, onder controle te houden, met alle gevolgen van dien. Geduld en vertrouwen zijn het adagium.

Metafoor
Zo herkenbaar vanuit de praktijk. Nu ik overstag ben gegaan met mijn bedrijf, meer ben gaan coachen en minder ben gaan trainen. Ik ben in de basispositie van coach gaan staan. Mijn handen stevig aan de giek. Ik heb mijn zeil laten zakken, zodat ik minder wind vang inzake trainingsopdrachten. Hoe spannend is alleen die beweging al. Het loslaten van de oude uitgangspositie waarin ik zo stevig stond. Het zeil draai ik bij om van koers te veranderen richting coaching. Mijn werkvoorraad neemt af. Ik houd vertrouwen, wacht geduldig af. Langzaam verander ik van koers. De wind beroert de zeilen. De coachingsvragen nemen toe. Ik lig weer op koers.

Keerpunt
Wanneer er weinig wind is, is het keerpunt heel duidelijk voelbaar. Een spannend moment waarin het zeil zich precies in het midden bevindt tussen de oude en de nieuwe koers. Alsof het twijfelt wat het zal doen. Dan is het de uitdaging om vol te houden. In je plan. Je nieuwe basishouding. Je gerichtheid op het puntje van de mast. Ja dan, als de tijd even lijkt stil te staan, dan wijzigt je koers.

Overwinning
Ik proef de overwinning. Dat is zo’n lekker gevoel. De opgebouwde spanning, de opluchting. Ik ben weer aan de beurt om te handelen. Mijn nieuwe plek in te nemen, het zeil weer in de juiste positie te plaatsen. Zoeken hoe ik zo veel mogelijk wind kan vangen. Volle kracht vooruit!

Lukt het jou om overstag te gaan?
De windsurf-professionals draaien hun hand hier natuurlijk niet meer voor om. In no time zijn zij van koers veranderd. Een optimaal samenspel met de wind. Ja sommige mensen slaan moeiteloos een nieuwe richting in. Hoe is dat in jouw leven? Lig je nog op koers of is het tijd om overstag te gaan? Wanneer je merkt dat het lastig voor je is om van koers te veranderen doordat je bijvoorbeeld de techniek nog onder de knie moet krijgen, er veel wind staat, de juiste equipment ontbreekt, sta ik je graag bij. Op het droge en met jou en jouw dagelijks leven als vertrekpunt. Tot ziens?!

.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!