DiSCO afbeelding

Omgaan met lastige situaties: DiSCO!

Ineens, uit het niets, staat hij voor me. Mijn monster. Een lastige situatie. Dilemma. Onvoorspelbaar, hij verandert steeds van gedaante:

 • Die net te strakke deadline
 • Een boze reactie van mijn partner
 • Een ex die onaangekondigd langs blijft komen
 • De schoonfamilie die een week samen op vakantie wil
 • De werkgever die dreigt met ontslag
 • Onduidelijkheid over mijn rol in dat nieuwe project
 • Die saaie vergadering waar geen einde aan komt

De situatie grijpt me naar de keel, mijn gedachten slaan op hol en ik zie mezelf worstelen. Dan weet ik: tijd voor DiSCO!

Het DiSCO model van Alan Seale (uit zijn boek ‘Wat wél werkt’) maakt me bewust dat ik een keuze heb. Ik kan zelf kiezen hoe ik met de situatie omga. Dat geeft ontspanning.

DiSCO!
De afkorting DiSCO staat voor 4 manieren waarop we met ervaringen in ons dagelijks leven omgaan:

 • Drama
 • Situatie
 • Keuze (Choice)
 • Kans (Opportunity)

Doorgaans benaderen we situaties vanuit Drama of Situatie. Drama: Wiens fout is dit? of Situatie: Hoe kan ik de situatie zo snel mogelijk oplossen? Op zich is hier niks mis mee. Het kan zelfs heel fijn zijn om je hart te luchten bij een goede vriend. Ook het zoeken naar oplossingen kan op een bepaalde manier voldoening geven. Maar in hoeverre helpt het jou echt? Wat verandert er daadwerkelijk? Een volgende keer overkomt je waarschijnlijk weer precies hetzelfde.

Keuze en Kans bieden de gelegenheid voor persoonlijke groei. En ontspanning. Keuze: Wie wil ik zijn in deze situatie? Op dit niveau stap je als het ware uit jouw automatische reactiepatroon en sta je stil bij hoe jij je wilt verhouden tot de situatie. Je maakt een bewuste keuze.

Bijvoorbeeld toen mijn zoontje oorpijn had en ’s nachts wakker lag, was mijn eerste reactie om boos te worden op mijn partner die een nacht daarvoor het raam had open laten staan (Drama). Vervolgens nam ik een aantal maatregelen om hem zo snel mogelijk weer te laten slapen: een gesneden ui naast het bed, paracetamol, hem bij mij in bed te laten slapen (Situatie). Na irritatie en actie, stelde ik mezelf de vraag wie ik eigenlijk wilde zijn in deze situatie (Keuze). Ik was voornamelijk gespannen, omdat ik de dag erna als trainer fit en energiek voor de groep wilde staan. Door stil te staan bij wie ik daadwerkelijk wilde zijn in déze situatie, namelijk ‘moeder’, kon ik rust vinden en er helemaal voor hem zijn.

Kans: Waartoe nodigt deze situatie mij uit? Wat heb ik hier te leren? Door terug te kijken naar soortgelijke situaties in jouw verleden, zie je hoe je doorgaans hebt gereageerd. Van hieruit ontstaat ruimte voor persoonlijke groei, transformatie. Welke kans op persoonlijke groei ligt in deze situatie verscholen? Welk ander, nieuw gedrag, wordt hier van mij gevraagd?

Terug naar mijn situatie. De volgende ochtend werd ik, na een paar uurtjes slaap, wiebelig wakker. Voor mij de Kans om mijn gewoontegedrag te doorbreken en een nieuwe Keuze te maken over wie ik die dag in mijn rol van trainer wilde zijn. Ik heb ‘miss perfect’ op haar hoge hakken thuisgelaten en bewust gekozen voor gemak; comfortabele schoenen aan en meer van mezelf laten zien door mijn persoonlijke ervaringen te delen tijdens de training. Een doorbraak! Achteraf lag er in deze situatie misschien ook nog een Kans verscholen om hulp te leren vragen aan mijn partner…

Wil jij ook met jouw monster naar de DiSCO? Boek een DiSCO-sessie! In 90 minuten bespreken we jouw persoonlijke dilemma en krijg je inzicht in jouw groeikans. Zo ben jij voorbereid op de ont-moeting met jouw monster!

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!