mannen voetbal en emoties 2

Mannen, voetbal en emoties op het werk

‘Nee! Ooooh, hoe kan dat nou?! Wat een kans! Die moet er toch in!’ Een voetbal kijkende man op de bank. Iedere keer verbaas ik me weer hoe mijn rustige, stabiele, onverstoorbare man verandert in een hartstochtelijk schreeuwende supporter. Afgelopen week zat ook zijn broer op de bank. Die uiteindelijk zijn teleurstelling en frustratie niet langer kon onderdrukken en een klap tegen de keukenkast gaf. Ik besloot een ommetje met de hond te maken. Vijf huizen verder kon ik de emoties over de wedstrijd nog volgen.

Opgaan in emotie
Mannen, voetbal en emoties. Het blijft me verbazen. En intrigeren. Vol zin, goede moed en energie op weg naar het speelveld. Gespannen wachtend op het eerste fluitsignaal. Opgaand in het heetst van de strijd. Tranen in de ogen op de tribune. Uit boosheid, onmacht en frustratie met elkaar of de omgeving op de vuist.

In het gareel
Het hele scala aan basisemoties (blij, bang, bedroefd en boos) komt voorbij. Sans gene. Of achteraf enige schaamte of schuldgevoel. Heerlijk hoe sport, clubgevoel, je zo dicht en ongegeneerd bij je gevoel kan brengen. Hoe anders is dat op het werk. Het pak, de stropdas smoren emoties. Wat zich onder het pak afspeelt wordt strak in het gareel gehouden. Hoe zou het zijn als die zakenmannen zich zouden ontdoen van hun keurslijf?

Fictie
En wat zou dat betekenen voor de omgang met elkaar? Mannen en vrouwen? Hoe zou dat contact, de onderlinge interactie er dan uitzien? Ik hoor mijn fictieve leidinggevende mij aanmoedigen. Ik zie hem juichen en trots zijn op het door mij behaalde resultaat. Hij wordt boos als ik onheus behandeld wordt. En steunt me door dik en dun, of ik nu win of verlies. En natuurlijk mag hij gefrustreerd raken en schreeuwen als het resultaat niet naar zijn zin is. Maar dan wel lekker thuis op de bank!

Emoties op het werk
In mijn werk hoor ik regelmatig verhalen van mensen die moeite hebben zich emotioneel te uiten op het werk. Of last hebben van hoe collega’s met emoties omgaan. Zowel mannen als vrouwen. Met als risico dat zij de verbinding met zichzelf of collega’s verliezen, moeite krijgen met samenwerken, minder productief raken en langzamerhand afhaken. Wil jij ook emoties op het werk beter leren hanteren? Zorg dat je 1-0 voor staat door contact met mij op te nemen.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!