jouw lichaam als huis

Jouw lichaam als huis

‘Praten kan ik ook bij een ander. Ik kom juist bij jou vanwege de lichaamsgerichte aanpak. Wat jou uniek maakt is dat je me laat ervaren wat ik doe. Wat mijn gedragspatronen zijn. Dat geeft zoveel inzicht. Dat heb ik nog niet eerder zo duidelijk gevoeld in therapie. Daarom wil ik vandaag graag meer tijd besteden aan het ervaren. En niet dat we daar aan het einde van onze sessie pas aan toekomen.’

Wake-up call
Slik. Soms is het heel fijn, maar ook even schakelen, om van een cliënt luid en duidelijk te horen wat de wensen zijn en wat hij of zij van mij verwacht. En wat mijn toegevoegde waarde is. Een groot compliment. En een wake-up call. Dit is wat ik te bieden heb. Daar mag ik op vertrouwen.

Een lichaamsgerichte benadering is waardevol
Ergens weet ik wel dat een lichaamsgerichte benadering zo waardevol is. Dat is ook mijn eigen ervaring. En de reden dat ik mijn psychologische insteek heb aangevuld met lichaamsgerichte opleidingen. Toch vergeet ik de kracht van deze aanpak nog wel eens. Onderschat ik het effect. Val terug op de wereld van de woorden, het praten. De schijnveiligheid die dat geeft voor mij als therapeut. Houvast, directe feedback. Analyse en overzicht.

Via de aanraking moet je maar raden wat er in het lijf van de ander gebeurt
Er op vertrouwen dat ik welkom ben. Dat ik word binnen gelaten als ik aanbel. Kom ik veel meer op de plek van mijn niet-weten terecht. Straks sta ik daar voor een dichte deur. Komt de ander wel opendoen? En ik heb ook geen idee hoe de woning, de huiskamer, van de ander eruit ziet. Stel dat ik verdwaal. Of een gevaarlijk huisdier tegenkom. Het niet – weten.

In de aanraking is er meer voelbaar
Als aanraker ervaar ik hoe ik zelf in mijn vel zit. En ik voel wat er in mijn lijf gebeurt als reactie op het contact met de ander. Dat is mijn veiligheid, zekerheid en houvast. De bekende omgeving van mijn eigen huis. Ook als we in gesprek zijn, merk ik op wat er gebeurt in mijn lijf. Dat kan jij ook in jouw lijf voelen, let maar eens op. In de aanraking is er echter nog veel meer direct voelbaar. Van mezelf. Van de ander. En soms is het onderscheid niet zo duidelijk. Wat is van mij? Wat is van jou? Een hoop informatie om samen uit te zoeken, te verkennen. Tastend in het duister. Bij mezelf, de ander. De herkenning. De erkenning.

Verrassende plekken in huis
Beiden worden we wijzer van deze ontmoeting. Ook al ken ik mijn huis inmiddels door en door, nog steeds kom ik verschillende verrassende plekken tegen. Bekende plekken, stoffige nisjes, nieuwe ruimtes, speelse vormen, confronterende spiegels. Ik kom op plekken die ik ken, waar ik blij van word, die ik liever mijd, die nieuw zijn, die confronteren. Wil ik dat? Kan ik dat? Durf ik dat?  Ik nodig jou uit om ook eens rond te kijken in jouw huis. Niet alleen op zolder, in jouw hoofd te wonen, maar ook eens af te dalen. Op de eerste verdieping en in jouw woonkamer rond te kijken. Het fundament van jouw huis te verstevigen. Op zoek te gaan naar onbekende ruimtes.

Samen het diepe in
Het mooie van de haptotherapie is dat we het samen doen. Allebei een stap in het diepe nemen. Durf ik aan te bellen? Hoe lang blijf ik wachten tot er open wordt gedaan? Wat doe ik als de deur dichtblijft? Of wanneer ik naar binnen word gesleurd en niet meer weg mag? Wanneer is het tijd om te vertrekken?

Wat doe jij als ik aanbel? Doe je open of houd je de deur gesloten? Kom je naar buiten of mag ik binnenkomen? Geef je aan dat je al bezoek hebt? Of laat je me binnen terwijl je je zelf op zolder terugtrekt? En kom je me opzoeken als je daar zin in hebt? Of wacht je af tot ik je uitnodig?

En hoe zit het met die kamer waar je liever niet komt? Zullen we daar samen eens om het hoekje van de deur naar binnen gluren? Een stapje over de drempel zetten? Naar binnen gaan?

Voelbare antwoorden
Herkenbare vragen. Voelbare antwoorden. Herkenbaar vanuit ons contact met onszelf, onze partner, familie, vrienden, collega’s. Dat is wat de haptotherapie zo boeiend maakt. En zo inzicht gevend en praktisch toepasbaar laat zijn.

Ga mee op ontdekkingstocht!
Samen de plek van het niet – weten binnen te stappen. Samen op verkenning te gaan naar wie jij bent. Wanneer jij lekker in je vel zit. Wat voor jou prettig en onprettig is. Waar jouw grenzen liggen. En hoe dat dan werkt in relatie tot mij. Waar komen we elkaar tegen? Wat is jouw ruimte? Wat is mijn ruimte? Waar ontmoeten we elkaar?

Een ontdekking voor jou. Een ontdekking voor mij. Een ontmoeting voor ons allebei.

Je bent van harte welkom in mijn prakijkruimte.

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!