In Balans Effectief En Affectief

In balans? Meet effectief en affectief!

Twee intrigerende personages. Effectief is voor mij een oude bekende. Met hem kan ik lezen en schrijven. Tot ik Affectief ontmoette. Zij boeit mij mateloos. Hoe kan ik me tot haar verhouden? En wat betekent dat voor mijn relatie met Effectief? Ik zal beide aan je voorstellen. En wellicht gaat er ook bij jou een lampje branden.

Definitie volgens het woordenboek
Effectief: doeltreffend, doelmatig
Affectief: waar het gevoel bij betrokken is, van de gevoelens uitgaand en/ of hiermee verbonden.
Zie, Affectief laat zich ook minder gemakkelijk kennen en in een hokje stoppen 😉

Mijn ervaring
Om een beeld te geven van hoe ik ze ken:
Effectief is zakelijk, doelgericht, praktisch, oplossingsgericht en efficiënt. Niet zeuren, doorgaan om je doel te behalen. Recht vooruit en alsmaar doorgaan. Door mij is hij inmiddels flink gevoed en uitgegroeid tot een stevige knaap. Ik bewonder hem om zijn volharding, doorzettingsvermogen en zijn vermogen om veel werk te verzetten. Ik ben trots op wat hij presteert.
Affectief is… wat zal ik zeggen? Zij voelt warm, gevuld, rond. Met haar is wat ik doe kloppend. Afgestemd. Zij maakt dat ik me compleet voel.

Een voorbeeld
Tot grote blijdschap van Effectief hebben wij jarenlang een schoonmaakhulp gehad. Sinds kort ben ik weer zelf aan het poetsen. Een schrikbeeld voor Effectief. Dus op zoek naar een nieuwe hulp. Tot mijn verbazing was Affectief daar minder enthousiast over. Zij zag toch ook wel de voordelen van zelf poetsen; eindelijk weer aandacht voor het eigen huis. Nieuwe plekken ontdekken die in de vergetelheid waren geraakt. Het bevalt haar prima dat Effectief een toontje lager zingt. En ja, wanneer het moment daar is, mag hij meehelpen met poetsen. Hij is doeltreffend in beweging, terwijl Affectief met water spettert en meezingt met de radio. Met een tevreden gevoel bekijken zij samen het resultaat. Ieder vanuit een eigen perspectief. Ik ben blij dat ze in deze situatie vriendjes zijn geworden. [Toch staan we nog steeds open voor een nieuwe schoonmaakhulp.]

De praktijk
Dit maak ik helaas ook anders mee. Zowel bij mezelf als bij anderen zie ik hoe dominant Effectief aanwezig kan zijn. En hoe dat ten koste gaat van Affectief. En wat de gevolgen daarvan kunnen zijn op de lange termijn. Denk aan rug-, nek- en schouderklachten, oververmoeidheid, emotionele onbalans en burn-out. Kijk maar eens rond op de werkvloer. Hoe lopen jouw collega’s rond? Hoe affectief ben je zelf aanwezig? Waar gaat het gesprek met jouw leidinggevende over? Hoe verlopen de vergaderingen? Hoe warm, tevreden en gevuld kom je thuis? Of ben je vermoeid, koud en leeg, na een dag hard werken?

Kortom
Hoe is het met jouw balans tussen Affectief en Effectief?
Ben je nieuwsgierig geworden? Ik laat je graag met hen kennismaken. Tot ziens!?

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!