Help Een Oud Patroondocx

Help, een oud patroon!

Wat deze week het meeste indruk op mij gemaakt heeft…En vul dan aan’, zegt de schrijfjuf. Spontaan blokkeer ik. Meestal weet ik het wel, denk ik. Maar ik heb alles al verteld, van me af gepraat. Er is niks meer. Ik ben hier, nu. Wat deze week het meeste indruk op mij gemaakt heeft, is dat ik eigenlijk alles wat indruk maakte al vertellend verwerkt heb, schrijf ik dapper op.

Braaf
Wat stiekem het meeste indruk op mij maakt is dat ik nu, op mijn vrije dag, als kado aan mezelf, naar een juf luister die mij de zin dicteert ‘Wat deze week het meeste indruk op mij gemaakt heeft…’. En dat ik het nog braaf opschrijf ook. Ineens ben ik weer terug op de middelbare school en doe ik oh zo ijverig en goed mijn best, als is het een tentamenvraag. En ja, zo schiet ik ineens, onverwacht, in een oud patroon. En krijg spontaan een black-out.

Oude patronen
Oude patronen zijn funest. Ze sluipen binnen, ontwrichten gezinnen, nemen de boel over en wanen zich de grote overwinnaars. En in wezen zijn ze dat helaas vaak ook. Zonder dat we het merken, beïnvloeden ze een groot deel van ons leven, als je niet uitkijkt. Ineens ben je weer dat kleine meisje, is daar weer die boze vader, die verdrietige moeder of die strenge juf. En van daaruit reageer je dan ook. Wat niet altijd even handig en effectief is. Je schiet in een oud patroon en voor je het weet ben je weer je best aan het doen, voor de ander aan het zorgen of je aan het aanpassen. Dit alles om de mogelijk, onprettige reactie van de ander te vermijden.

Herkenning
Hoe heb je door dat een oud gedragspatroon geraakt wordt?

• Je reageert emotioneel heftiger dan je doorgaans doet
• De felheid van jouw reactie staat niet in verhouding tot de aard van de situatie
• De ander snapt niet waarom je zo heftig reageert
• Jij snapt er niks van dat de ander jou niet begrijpt
• Het gedrag levert niet op wat je eigenlijk graag zou willen
• Wanneer je er langer bij stilstaat, herken je dit gedrag van jezelf vaak uit eerdere situaties

Kortom, Je vervalt in oud gedrag en bijbehorend gevoel.

Voorkomen
Hoe voorkom je dat je steeds opnieuw in dat oude patroon vervalt? Belangrijk is dat je er bewust van bent dat het een ‘oud patroon’ is. Dat het eigen aan jou is en dat jij het heel logisch vindt dat je zo reageert. Wanneer je deze ingesleten weg gaat herkennen en je gaat realiseren dat er ook nog andere wegen zijn, ontstaat er ruimte om te kiezen. Ga ik nu inderdaad mijn best doen, omdat ‘de juf’ dat gedrag bij mij oproept? Of kies ik mijn eigen weg en neem ik het risico om niet aan de opdracht te voldoen? Ik besluit om mijn eigen weg te kiezen. Lekker puh! En voor ik het weet, zit ik weer in een ander oud patroon…

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!