wat is haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Enthousiast vertel ik aan mijn vriendinnen dat ik een opleiding haptotherapie volg. De dames kijken me glazig aan. Haptotherapie, wat is dat? Hoor ik ze denken. Eh, hoe leg ik dat nu uit zonder als ‘wikipedia’ te klinken? Want dat is nu juist waar haptotherapie niet over gaat. Toch is een korte uitleg (ratio) wel op zijn plaats. Maar van daaruit laat ik je graag ‘de leer van het gevoelsleven’ (haptonomie) ervaren (gevoel).

Voelend vermogen
Wat mij zo aanspreekt in de haptonomie is het idee dat ieder mens in aanleg beschikt over het vermogen om te voelen wat goed of niet goed voor hem is. In onze prestatiegerichte maatschappij kan het alleen lastig zijn om dit gevoel bij jezelf te herkennen. Dit uit zich bijvoorbeeld in keuzestress, volharding of vermoeidheid. Met op de lange termijn als risico een gevoel van overspannenheid, burn-out, depressie en andere gezondheidsklachten. Als haptotherapeut (in opleiding) begeleid ik jou bij het herstellen van de verbinding met je gevoelsleven. Dit levert meer gevoel op voor jouw lichaam en voor wat er in jouw binnenwereld leeft. Van hieruit breng je weer een prettiger wisselwerking met de omgeving op gang.

Op- en afknappen
Ik breng jou weer in contact met jouw gevoel voor waar je van opknapt en waar je van afknapt. Dit gebeurt door een gesprek, oefeningen en aanraking, bij voorkeur op de blote huid. Dit kan mensen afschrikken, maar heeft wel degelijk een belangrijk effect. De vooronderstelling is dat deze aanraking doorwerkt op de plek in de hersenen waar het gevoelsleven wordt aangestuurd. De aanraking nodigt uit tot ontspanning en geeft een basisgevoel van veiligheid, vertrouwen en innerlijke zekerheid.

Ervaren
Een manier om haptonomie te ervaren is door onderstaand stukje langzaam te lezen en tegelijkertijd te voelen wat er in jouw lijf gebeurt.

De zon schijnt. Ik zit in de auto op weg naar een trainingsdag aan zee. Zonnebril op. Er zijn gelukkig geen files op de weg. Op de radio klinkt mijn favoriete muziek. Heerlijk zo even helemaal alleen in de auto. De muziek zo hard als ik wil en ik zing luidkeels mee. Ik heb er zin in.

 • Wat voel je nu in je lijf?
 • Voel jij je gespannen of ontspannen?
 • Voelt het ruim of smal?
 • Welke gedachten heb je?
 • Welke basisemotie past het beste bij deze situatie (bang, boos, blij of bedroefd)?
Plotseling stapt een moeder-eend met haar eendenkuikentjes de weg op. Ik schrik. ‘Nee!’. Ik check snel of ik nog kan remmen. Of om de eendjes heen kan sturen. Remmen lukt niet. Langszij is nog een piepklein beetje ruimte. Met mijn ogen toegeknepen, nee, nee, nee, prevelend, schiet ik langs de eenden heen.
 • Wat voel je nu in je lijf?
 • Voel jij je gespannen of ontspannen?
 • Voelt het ruim of smal?
 • Welke gedachten heb je?
 • Welke basisemotie past het beste bij deze situatie (bang, boos, blij of bedroefd)?

Met kloppend hart neem ik via de achteruitkijkspiegel de schade op. Moeder eend is ongedeerd. Eén eendje wankelt op haar pootjes, valt om en staat gelukkig weer op. Opgelucht haal ik adem. Langzaam adem ik uit, pffft, dat ging net goed.

 • Wat voel je nu in je lijf?
 • Voel jij je gespannen of ontspannen?
 • Voelt het ruim of smal?
 • Welk gedachten heb je?
 • Welke basisemotie past het beste bij deze situatie (bang, boos, blij of bedroefd)?

Beweging
Waarschijnlijk heb je kunnen voelen hoe je lichaam ruimer en smaller werd. Waar de spanning toe-en afnam. [1] Dit gebeurt eigenlijk de hele dag door, let er vandaag maar eens op. Door je bewust te zijn van deze beweging in je lijf, voel je waar je als vanzelf naar toe gaat (verruimen, openen) en waar je van weg beweegt (versmallen, sluiten). Dit is belangrijke informatie voor jou. Met behulp van haptotherapie kunt je er bewust gebruik van leren maken om tot een optimale afstemming met jouw omgeving te komen. In werk en privé!

Verstoord
Soms is dit natuurlijke voelende vermogen verstoord, waardoor je niet goed meer kunt voelen wat goed of slecht voor jou is. Haptotherapie ondersteunt bij het op gang brengen van deze vanzelfsprekende beweging.

Doen
Wil je ook eens aan jouw lijf ervaren wat haptotherapie voor jou kan betekenen? Neem dan contact op voor een intakegesprek!

 

[1] Als dit niet het geval is, raad ik je aan de tekst nogmaals en nog langzamer te lezen. Of op een ander moment van de dag, wanneer je er meer tijd en rust voor hebt. Het kan ook zijn dat je inderdaad moeite hebt om te voelen wat er in jouw lijf gebeurt. Mocht je dit herkennen, dan raad ik je een sessie bij een haptotherapeut aan 😉

 

Meest recente blogs

Feedback van clienten: verrassend verhelderend!

A voice of Holland

#Houdhetroze

Focus

Onmenselijk schraal; zolang aanraken niet mag

De kat viel ineens dood van de bank

Mijn gesprek met de boom

Na jaren ontmoette ik mijn jeugdliefde

Waar kom jij je bed voor uit?

Doe niet zo bezorgdzaam, mam!